Theobroma cacao - kora |
Nie ma wątpliwości, że kakaowiec od najdawniejszych czasów cieszył
się dużym zainteresowaniem. Stosunkowo szybko doceniono aromatyczny napój
przyrządzany z jego nasion, który przyspieszał regenerację organizmu po wysiłku
fizycznym i umysłowym. Aztekowie uważali, że kakao jest napojem bogów. Nasion
używano także jako środka płatniczego. Przez pewien czas cudowne ziarna
stanowiły nawet monetę obiegową (za 10 ziaren można było kupić królika, a za
100 – niewolnika).
Kakaowiec właściwy- owoc |
kaulifloria na kakaowcu |
Owocem kakaowca właściwego jest jagoda. Znajdujące się wewnątrz
nasiona są białe i dopiero w procesie fermentacji i suszenia uzyskują brunatną barwę,
a także intensywny smak i zapach. Nasiona, które nazywa się ziarnami kakaowymi,
zawierają do 60% tłuszczu (masła kakaowego), 28% węglowodanów, 12% białek, a
także alkaloidy: kofeinę i teobrominę. Obecnie wykorzystywane są przede
wszystkim w przemyśle spożywczym przy produkcji kakao i czekolady.
W naszym klimacie drzewo Theobroma
cacao może być uprawiane wyłącznie w szklarniach. Wymaga ciepła i wysokiej
wilgotności, jak zdecydowana większość egzotycznych roślin.
A na koniec trochę mniej serio o czekoladzie. Słowa Mirandy Ingram dotyczące tego specyfiku, które mówią: "Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz