czwartek, 5 grudnia 2013

Banan karłowaty (Musa acuminata)



Banan karłowaty

      Banan karłowaty, zwany też chińskim, to roślina z rodziny Musaceae (Bananowate). Nazwa banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa „palec”. Nie ma krewnych banana we florze polskiej gdyż przedstawiciele bananowatych rosną w obszarach tropikalnych.
     Roślina do prawidłowego rozwoju potrzebuje ciepła i wilgoci. Banan karłowaty pochodzi z południowo wschodniej Azji, Australii oraz Nowej Gwinei, a jak wiadomo uprawiany jest na znacznie większym obszarze. Uważa się banana jako jedną z pierwszych roślin uprawnych.
   
Musa acuminata
Jednym z większych producentów bananów w Europie jest Islandia. Dzięki uprawie w warunkach szklarniowych ( pomieszczenia ogrzewane wodą z ciepłych źródeł) nie jest to wcale tak kosztowne jak mogłoby się wydawać, znając specyfikę klimatu panującego na wyspie. A komu Islandia kojarzy się właśnie z bananami?
     
Owocem jadalnym rośliny jest jagoda (tak właśnie w botanice nazywa się ten typ owocu, zatem bez kozery można powiedzieć, że owoc banana to jagoda). Można wyhodować owoce w szklarniach. Nie stanowi to większego problemu, jeśli ma się odpowiednie warunki.
    Plantacje bananów borykają się z bardzo dużymi problemami, ponieważ są niszczone przez grzyba Fusarium oxysporum. Sytuacja jest na tyle trudna, że nie wiadomo czy za jakiś czas banany zupełnie nie znikną. A może uda się wyhodować smaczne odmiany odporne na patogen?
Banan
    Owoc banana jest bardzo popularny, zna go niemal każdy, a jednak wciąż zachwyca swoim smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz